Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Στον Προφήτη Ηλία, στα Ηλιοβούνια

  Στον εθνικό δρόμο Άρτας-Πρέβεζας, πάνω από το χωριό Πέτρα (μεταξύ Νέας Κερασούντας και Λούρου) υπάρχει το παλαιό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (γίνεται αυτοτελής μονή το 1720). Κτισμένο στην κορυφή του "Ηλιοβουνίου" (υψ. 560μ.), το μοναστήρι αυτό προσέφερε πολλά στους σκλαβωμένους Έλληνες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κυρίως με τη χρηματοδότηση σχολείων με 22.000 γρόσια το χρόνο. Αυτός ήταν ο λόγος που γνώρισε την καταστρεπτική μανία του Αλή πασά και του γιου του, Μουχτάρ. Οι καταστροφές της Μονής συνεχίστηκαν κατά τον πόλεμο του 1897 και ολοκληρώθηκαν με την πυρπόλησή της στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής.            
    Σ΄αυτήν προστέθηκε η φθορά του χρόνου, η μερική εγκατάλειψη (λόγω μεταφοράς της έδρας της Μονής το 1991 στην περιοχή "Φλάμπουρα"), αλλά και η  περίεργη κι εξοργιστικά βλακώδης συνήθεια των βανδάλων νεοελλήνων, που νιώθουν το υπέρτατο ηθικό χρέος να πληροφορήσουν τις επόμενες γενεές ότι "Litsa+Τoula=B.F.F.E." (!!!) χαράσσοντάς το πάνω στις τοιχογραφίες, μαζί με την -κοσμοϊστορικής σημασίας- ημερομηνία επίσκεψής τους στο χώρο...

  Δείγματα των σπουδαίων τοιχογραφιών: δεξιά ο νεομάρτυς 'Αγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων και κάτω Η Πλατυτέρα των ουρανών στον τρούλο.

    Το πιο εντυπωσιακό πάντως είναι το σπάνιο και εξαιρετικής τεχνικής λίθόγλυπτο τέμπλο.
   
   
    Αν λάβουμε υπ΄όψη τις -φυσικές και ανθρωπογενείς- αντίξοες συνθήκες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπο, είναι ευτύχημα το πώς αυτό το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς έχει διατηρηθεί χωρίς σημαντικές φθορές. 
   
   Η ανάγλυφη εικόνα του Αγίου Γεωργίου θυμίζει την τεχνοτροπία της πρώιμης δυτικοευρωπαϊκής γλυπτικής.   
  Τα πλούσια νατουραλιστικά διακοσμητικά μοτίβα της πέτρας, συνεχίζονται συμπληρωματικά στο ξύλινο βημόθυρο, κάτω από το δαντελωτό  πέπλο της Ωραίας Πύλης

















  (Τα ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από το Ημερολόγιον 2014, έκδ. Ιεράς Μητροπόλεως 
Νικοπόλεως και Πρεβέζης.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: