Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ένα "Hippie" Τwingo

    Το Χειμώνα του 1948 η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën προωθεί στην αγορά ένα μοντέλο που θα έμενε στην ιστορία: το 2CV. Το μικρό, οικονομικό, με χαμηλή και σταθερή τιμή αγοράς αυτοκίνητο, μαγνητίζει τα βλέμματα με το απλό κι ασυνήθιστο design, το οποίο παραπέμπει στο ύφος της σχολής Bauhaus κι αποκτά φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στην Ελλάδα. Το 2CV (το όνομά του "deux chevaux"=«δύο ίπποι», υποδηλώνει πως πρόκειται για όχημα 2 φορολογήσιμων ίππων), θα γίνει σύμβολο μιας εποχής, αλλά και ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, εκφράζοντας την ανάγκη για εύκολη και οικονομική πρόσβαση μέσα και -κυρίως- έξω από την πόλη.
    Συνταξιδεύοντας στο άρμα του χρόνου με το κίνημα των Hippies, το αυτοκίνητο αυτό με την αντισυμβατική εμφάνιση θα ταυτιστεί μαζί τους, καθώς μοιράζεται με τα "παιδιά των λουλουδιών" κάτι από την φυσιολατρική-φιλειρηνική ιδεολογία και τις μινιμαλιστικές τάσεις τους (φωτογραφία: http://pins2cvcitroen.wifeo.com/).  
    Το ριζοσπαστικό αυτό μοντέλο παραμένει ως κάτι περισσότερο από μια απλή μόδα μέχρι το 1990, οπότε αποσύρεται από τη γραμμή παραγωγής. 
    Φαίνεται, όμως, ότι "το αίμα, νερό δε γίνεται": άλλο ένα γαλλικό αυτοκίνητο, το Twingo της Renault (που κι αυτό τράβηξε τα βλέμματα πάνω του με την ασυνήθιστη σχεδιαστική γραμμή του) θα αναλάμβανε να συνεχίσει την ένδοξη πορεία του "ομοϊδεάτη" του, 2CV. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει αυτό το "Hippie" Τwingo: φορώντας τα χρώματα της αμφισβήτησης και κατάφορτο από λουλούδια, προσχώρησε στο κίνημα των "παιδιών των λουλουδιών", έστω κι αν είναι ... εγγονός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: